Nevelési elveink


Az önfeledt játék

A családias légkört, a dédelgető, nagymamás szeretetet, a ráérő nagyszülős türelmet összekapcsolva a 30 év tapasztalatából fakadó nevelői tudatossággal olyan légkört igyekszünk teremteni, ahol a gyermek az elmélyült, önfeledt, időtlen játék közben benső érdeklődésből tud tapasztalatokat szerezni a világról. A gyerek az életkorából fakadó, őt érdeklő játéktevékenységek által szerezhet valódi, mély élményeket.

Önállóságra nevelés

 1,5 és 4 éves kor közötti gyermekeket fogadunk.
Türelemmel, az életkorból fakadó pszichológiai sajátosságokat figyelembe véve fokozatosan önálló evésre, önálló öltözködésre, szobatisztaságra, az akarat és érzések hatékony kifejezésére, a társakhoz való alkalmazkodásra szoktatjuk a kicsiket. Mígnem az évek alatt egy másfél éves totyogóból óvodaérett gyermek válik.

Egyéni odafigyelés

7-12 gyerek van nálunk. A kis közösség családias, nagyszülős légkört biztosít.
A kis közösség egyéni odafigyelést, mindenkinek a saját érési tempójához igazodó bánásmódot tesz lehetővé. Az egyéni igényeket minden területen kiemelkedően figyelembe tudjuk venni, például:
- az étkezésben (ételallergia, vegetarianizmus, egyéb speciális étrend);
- az időbeosztásban (az 1-2 órás játéklehetőségtől az egész napos foglalkoztatásig);
- a képességfejlesztésben (felzárkóztatás, tehetségfejlesztés, mozgás- és beszédfejlesztés).

Társas kapcsolatok

A különböző korú gyerekek egymást segítik, a fejlődésben motiválják. A kicsik számára a nagyok minták, motivációk, a nagyok pedig gondoskodó szeretetet, gyengédséget tanulnak a kicsik felé. Több kisgyerek, aki itt nevelkedett, már megtanulta, hogyan kell bánni egy kicsivel, mire kistestvére megszületett.
A játéktevékenységek során megtapasztalják a közös játék örömét és az egymáshoz való illeszkedés szükségességét és módjait is.
Érzelmileg és szociális készségeiket tekintve is éretten kerülhetnek innen a nagyoviba. Megtanulják a hatékony önérvényesítést, az alkalmazkodást és a konfliktuskezelést.
Az ünnepi készülődések során erősödnek a nemi szerepek, ahogy például a kislányok pörgős szoknyákban a fiúk mellénykében, kiskalapban ropják a táncot az évzárói mulatságon (lásd képekJ).
A mostanra már 11-12 éves régi ovisok amikor visszajönnek „kisovónénist” játszani, örömmel élik végig újra régi emlékeiket, játékaikat, az apróságok pedig csodálattal csüngnek az „okos, iskolás nagyokon”.

Természetben tanulás

Az udvarban és a kertben naponta kint vagyunk, ahol tudatosan is figyeljük a természetet és annak változásait; az ember természetre hatását és felelősségét.

Tavasszal elkezdjük gondozni a kiskertet, figyeljük a növények fejlődését, nyáron gyümölcsöt szedünk, ősszel terméseket, színes leveleket gyűjtünk, télen a megtermesztett magokkal etetjük a madarakat.
Az évszakok változásához ünnepek, népi játékok kapcsolódnak, például az őszi vásár mondókázós diószedéssel, verselős almavásárral, táncos mulatsággal már hagyomány nálunk.
Olykor kisebb kirándulásokat teszünk, állatsimogatásokra megyünk, vagy állatok megfigyelésére.

Egészséges életmódra nevelés

Természetesen minden nap eszünk szezonális gyümölcsöt, zöldséget; gyümölcsteát iszunk mézzel; ellenőrzött mély kútvizet iszunk; a magos kenyereket, péksüteményeket helyezzük előtérbe. Sokat mozgunk a fenyőerdőből áradó friss levegőn.
A testi egészség mellett azonban a pszichés egészségre is hangsúly fektetünk. Nyugodt, harmonikus környezetet biztosítunk, ami kiemeli a gyerekeket a rohanó világból. Nem várunk erőltetett teljesítményeket a gyermekektől, hiszünk a saját ütemű fejlődés, az önfeledt, örömteli játék fejlesztő erejében.

Népi hagyományok, népi játékok, ünnepek

Fontos számunkra az ünnepek népi, hagyományőrző módon való megünneplése, népi játékok élményszerű, vidám életteli megélése, melyek a gyermekek felé ősi értékeket és mintákat közvetítenek.
A mindennapi életben sok népi zenét hallgatunk, népmeséket olvasunk. Sokat mondókázunk és táncolunk együtt.
Kézműves tevékenységekben elsősorban a gyermek szabad rajzolásának és önkifejezésének adunk teret, de népi hagyományokat is őrzünk, mint pl. mézeskalács készítés, nemezelés.